Oosterschelde komt tot leven tijdens bewonerscursus

Vijftien nieuwsgierige cursisten vertrokken zaterdag aan boord van het schip Zwerver3 vanuit de haven bij de Bergse Diepsluis. Ze volgen de bewonerscursus van Nationaal Park Oosterschelde, en deze dag staat een excursie naar onder meer zeehonden op het programma. Tijdens de excursies leren Zeeuwen en Brabanders hun eigen achtertuin op een nieuwe manier kennen.
“We willen heel graag dat ook inwoners betrokken zijn bij hun eigen leefomgeving”, vertelt Fransje Meijer van Nationaal Park Oosterschelde. “De Oosterschelde is natuurlijk een prachtig gebied. We nemen ze vier zaterdagen mee op pad met boswachters en laten ze de mooiste plekjes zien.”
Zeehonden
Tijdens deze vaartocht staan weervisserij, het verdronken stadje Reimerswaal en de Hooge Platen centraal. Op deze laatste plek liggen bij laag water vaak zeehondjes te zonnen. Aan boord krijgen de deelnemers ook een lezing over de ontstaansgeschiedenis van het gebied. “Dat is het enige moment dat we een lezing geven”, zegt Meijer. “Voor de rest is het buiten, want daar gaat het om.”
Zo leuk om mee te krijgen, je leert zó veel
Voor deelnemer Saskia Berkhout is de cursus een eyeopener: “We wonen nu acht jaar hier. We zijn zelf vaak in het gebied, maar je weet dan toch eigenlijk gewoon heel weinig.” Twee weken eerder was ze nog op excursie in Wissekerke. “Een heel andere dag, met een wandeling langs de rand van de Oosterschelde. Je krijgt dan zo’n gepassioneerd iemand mee die alles weet van werkelijk ieder plantje dat daar staat. Zo leuk om mee te krijgen, je leert zó veel.”
Ook medecursist Ruud van de Laar is onder de indruk. “Het zou ons allemaal goed doen als we wat beter begrip hebben van dit enorme stuk water. We weten vaak meer van het land dan van het water – en daar ligt juist zó veel verborgen kennis.”
Brabantse Wal
De cursus beperkt zich dus niet tot zeehonden spotten. De groep verkent ook de schorren van Sint-Annaland, het relatief onbekende eiland Neeltje Jans, dijkglooiingen en moerasgebieden. “We willen laten zien hoe divers en bijzonder dit landschap is”, aldus Meijer. “En dat geldt niet alleen voor Zeeuwen. Ook Brabanders doen enthousiast mee. Zeeland ligt voor hen om de hoek, en de overgang van de Brabantse Wal naar het water is echt uniek.”
Die Brabantse Wal speelt ook een belangrijke rol in de lezing aan boord. “De rivier de Schelde is als een blauwe draad door ons verhaal”, legt de natuurgids uit. “Toen die vanuit Antwerpen langs Brabant stroomde, heeft hij de stijle rand van de Brabantse Wal gevormd. Die erosie heeft het landschap zo karakteristiek gemaakt.”
Bewonerscursus Oosterschelde
De bewonerscursus loopt nog tot eind september. Meijer hoopt vooral dat de deelnemers dan met nieuwe ogen naar hun omgeving kijken. “Dat ze nóg enthousiaster zijn geworden. Dat we ze nieuwe verhalen hebben kunnen meegeven, nieuwe plekjes hebben laten zien. En dat we ze opnieuw hebben kunnen verwonderen over hun eigen achtertuin.”


